من یک جوانه ام
باغبانی * گیاهان آپارتمانی * گلهای فصلی * سبزیکاری * گیاهشناسی * عکاسی و کمی متفرقه 
قالب وبلاگ
آخرين مطالب

 

حدودا یک ماه و نیم پیش از یک کارگاه قارچ دکمه ایی به مساحت حدودا 110 مترمربع دیدن کردم. این کارگاه در روستای آبطویل قرار دارد.

این اولین بار هست که پست اختصاصی در مورد قارچ دکمه ایی قرار میدهم ولی چندسال پیش این رشته را در فنی و حرفه ایی تدریس میکردم.اما مدتها بود که از این بحث فاصله گرفته بودم.

پرورش قارچ دکمه ایی بسیار آسان هست و مثل پرورش گل و گلدان در خانه قابل اجرا هست فقط باید بتوانید بسته های کمپوست را تهیه کنید. مراکز تهیه کمپوست زیر یک تن را نمیفروشد یعنی خرده فروشی ندارند اما شما می توانید با مراکز پرورش قارچ یا مراکز فنی و حرفه ایی هماهنگی کنید و چندتا بسته از کمپوست ازشون خریداری کنید.فکر کنم کیلویی 700-800 تومان به شما بفروشند.

 


کمپوست شامل محیط کشت قارچ (کاه و کلش گندم + کود آلی ) به همراه بذر قارچ (هاگ یا اسپور قارچ)  در بسته های استوانه ایی و مکعبی است. وزن هر بسته حدودا 12-15 کیلوگرم است.

در این کارگاهی که در تصویر زیر می بینید بسته های مکعبی را وارد کارگاه کرده اند و بعد روی طبقات گالوانیزه پهن کرده اند.

 

 

وقتی بسته ها خریداری می شوند و در محل مناسب قرار داده می شوند با یک چاقوی کاملا ضدعفونی شده با الکل ، پاره می شود و با آبپاش آبیاری میگردد و بعد از گذشت 2-3 هفته می بینید که سطح کمپوست سفید می شود و این لایه سفید چیزی نیست جز رشته های باریکی که از بذر قارچ خارج شده که اصطلاح تخصصی آن میسیلیوم است.

در این عکس معنی سفید شدند کمپوست را بهتر درک میکنید.

 

 

بعد از اینکه سطح کمپوست کاملا سفید شد دمای محیط نگهداری کمپوست به مدت 24-48 ساعت به زیر 17 در جه میبرند و بعد مجددا دما را بین 20-25 نگه میدارند و بعد از چند روز سر و کله قارچها روی سطح پیدا می شود که بعد از بزرگ شدن می توان برداشت و در پخت غذا استفاده کرد.

در این عکس قارچهای کوچکی که بعد از تنش دمایی (دمای زیر 17 درجه) ظاهر شده اند را میبینید.

 

 

این خلاصه ایی از پرورش قارچ دکمه ایی بود اما الان میخام کمی جزئی تر در موردش حرف بزنم :

1- شما اگر انباری یا حمام یا اتاق بدون استفاده ایی دارید بیکار نشینید و برای خودتون قارچ پرورش بدید. این اتاقها نیازی به پنجره ندارند و فقط یک تهویه کوچک آشپزخانه می خواهند. دیوار اتاق باید سیمان یا کاشی باشد ولی گچ نباشد چون رطوبت بالاست و گچ را خراب می کند. اگر رطوبت محیط پرورش قارچ کم باشد قارچ های کمی تشکیل می شود و قارچ ها نیز پوسته پوسته می شود ، مثل عکس زیر :

 

وقتی قارچها تشکیل می شوند دیگر نباید با آبپاش به صورت مستقیم سطح کمپوست را آبیاری کرد چون قارچ لکه برمیدارد و باید با همان دستگاه بخور یا رطوبت ساز رطوبت را ایجاد کرد. در این عکس میبینید که سطح قارچ قهوه ایی شده است :

 

 

2- قبلا از استفاده حتما کل محل موردنظرتون را با مواد شوینده ضدعفونی کنید. ضدعفوی خیلی مهمه و حتما یک حشره کش خانگی هم دم دستتون باشه تا مگس یا حشرات دیگه قارچ هاتونو خراب نکنند.

3- می توانید بسته های کمپوست را روی طبقه های فلزی قرار دهید یا اصلا روی بلوک قرار دهید ، فقط روی زمین قرار نگیرد بهتر است.

4- یک دماسنج کوچک و یک دستگاه بخور خانگی برای تولید رطوبت نیاز است چون حتما باید دما تحت کترل باشد و بالا 30 درجه نرود و رطوبت باید بالای 70 درصد باشد.

در مورد تنش دمایی صحبت کردم اینکه برای 24-48 ساعت دما به زیر 17 درجه برسد تا میسیلیوم ها انگیخته شده و تولید کلاهک کنند که مرحله خیلی مهمی هست که با روشن کردن کولر گازی هم می توان انجام داد. یکبار در یک کارگاهی که حدودا یک تن کمپوست در آن بود و کولر هم نداشت برای کاهش دما بیست سانچه یخ بزرگ انداختم و به این صورت تنش دمایی را ایجاد کردم.

5- آبیاری با آبپاش و همین ظروفی شیشه شوی انجام می شود.

در تصویر زیر آبپاش را به شیلنگ وصل کردن و آبپاشی میکنند.

 

 

در این تصویر یک کولر بزرگ را میبیند که هم کار تهویه و هم کار خنک کردن کارگاه را حتی در تابستان انجام میدهد. اگر کار پرورش قارچ در جنوب از آبان تا اسفند باشد هیچ وسیله خنک کننده ایی نیاز نیست و با همین نوسانات طبیعی محیط قارچ تشکیل می شود.

 

 

اینم رطوبت ساز هست که بالا 15 میلیون هزینه آن می شود اما در مقدار کم حتی تا یک تن همان بخور کوچک خاگی کفایت می کند.

 

 

بفرمایید قارچ بخورید ، قارچ تازه برداشته شده عجب ترد و خوش عطر و خوش طعم هست :(هرچند این چندتا قارچ از کمبود رطوبت کارگاه بدجور پوسته پوسته شدند اما خوش طعم بود )

 

[ چهارشنبه ۱٥ خرداد ۱۳٩٢ ] [ ۱٢:٢۳ ‎ق.ظ ] [ زهرا فرشید ]
.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ

آفتاب به گیاهی حرارت می دهد که سر از خاک بیرون آورده باشد. اینستاگرام من : baghban65 پست الکترونیک : z_farshid@yahool.com
موضوعات وب
آرشيو مطالب
RSS Feed

کد جستجوی گوگل در سایت یا وبلاگ
جستجو در: